Getting away with murder

Tweede van links is Haval Ali Mawloud.   Verkrachter/moordenaar Marianne Vaatstra. Samen met Ali Hassan:

Beide moordenaars hebben een vrijgeleide gekregen van “onze” Justitie! OvJ Henk Mous weet er ALLES van! Officier Kwaliteit Opsporing & Vervolging! Parket Leeuwarden!

mous2

Let op! In 2007 heeft een Irakese Koerd (Rashid) op het politiebureau Rotterdam een verklaring afgelegd dat hij Haval Ali Mawloud financieel heeft geholpen om Nederland uit te vluchten terug naar Irak. Mawloud moest snel het land uit omdat hij naar eigen zeggen betrokken was bij de moord op Marianne Vaatstra. Omdat Mawloud in Irak bekend stond (en staat) als een zware crimineel was Rashid erg benauwd om de naam te noemen. Hij wilde ook niet dat bekend zou worden dat hij over Mawloud had verklaard uit angst voor represailles van Mawloud. Hij wilde de informatie immers ruilen voor een verblijfsvergunning. De cold case rechercheurs Adema en Vos en OvJ Tom Wiersma (nu rechter in Leeuwarden) weten uiteindelijk toch de voornaam eruit te persen. Ze moeten de naam weten om na te kunnen gaan of het verhaal van Rashid klopt, in zoverre dat Mawloud ten tijde van de moord inderdaad bewonner van het AZC Kollum was. Rashid zegt eindelijk dat de voornaam Haval is.

De advocaten van Rashid, eerst Schukking, daarna Marq Wijngaarden, hebben vervolgens grote problemen om de beloofde verblijfsvergunning voor elkaar te krijgen. In dat kader schrijft Wijngaarden eind 2009 en begin 2010 emails naar OvJ Wiersma. Zijn vraag is onder meer of het verhaal van Rashid betrouwbaar is, met name of deze Haval bekend was bij justitie als asielzoeker. Deze vraag wordt uiteindelijk beantwoord door  zaaksofficier Henk Mous in bovenstaande email. Niet alleen bevestigt Mous dat het verhaal van Rashid klopt, hij vraagt ook in niet mis te verstane bewoordingen om deze informatie vooral stil te houden. U ziet dus 11 jaar na dato de cover-up zwart op wit in beeld. Het spreekt natuurlijk boekdelen dat het OM nooit bekend heeft gemaakt dat deze zware crimineel Mawloud sinds de moord op Marianne met de noorderzon uit het AZC is vertrokken. Een crimineel waarover betrouwbaar is verklaard dat hij naar eigen zeggen bij deze moord was betrokken. Nog frappanter is dat Mous niet wil dat deze informatie alsnog bekend wordt.  Het zoveelste bewijs dat het OM vanaf dag 1 de ware toedracht kent, maar tot vandaag onder de pet houdt.

Het hele verhoor is hieronder te zien.

Meer over dit verhaal kunt u lezen in het vierluik Unmaking a murderer.

https://rechtiskrom.wordpress.com/2019/04/05/unmaking-a-murderer-1/

https://rechtiskrom.wordpress.com/2019/04/07/unmaking-a-murderer-2/

https://rechtiskrom.wordpress.com/2019/04/07/unmaking-a-murderer-3/

https://rechtiskrom.wordpress.com/2019/04/11/unmaking-a-murderer-4/