Vijandige sfeer weerhoudt ambtenaren fiscus van melden misstanden

Uit TROUW van 12 okt 2021

Toeslagenaffaire

Vijandige sfeer weerhoudt ambtenaren fiscus van melden misstanden

Ambtenaren van de Belastingdienst voelen zich nog altijd niet veilig genoeg binnen de organisatie om misstanden te melden. Zij laten dat na uit angst voor nadelige gevolgen voor bijvoorbeeld hun loopbaan. Een rapport dat is opgesteld naar aanleiding van het schandaal rond de kinderopvangtoeslag rept van een “vijandige sfeer”.

Redactie Trouw12 oktober 2021, 15:25

Twee zogenoemde raadspersonen hebben ruim een jaar lang meldingen verzameld en gesprekken gevoerd met medewerkers van de Belastingdienst. Zij stellen vast dat bij de fiscus, ondanks een verbetertraject dat al jaren loopt, nog lang geen sprake is van de gewenste open bedrijfscultuur waarin misstanden bespreekbaar zijn.

Zowel van mensen op de werkvloer als van hogere leidinggevenden hebben de raadspersonen gehoord dat zij zich niet veilig voelen in de organisatie. “Ook de omzichtigheid waarmee een aantal melders zich tot ons heeft gewend duidt op een ervaren gevoel van onveiligheid”, schrijven zij in hun rapport.

Dat ambtenaren beducht zijn om zaken te melden “betreuren wij ten zeerste en het sterkt ons in de ambitie om verder in te zetten op een open cultuur”, schrijven de staatssecretarissen Hans Vijlbrief en Alexandra van Huffelen aan de Tweede Kamer. “Het zou vanzelfsprekend moeten zijn” dat medewerkers bij misstanden hun mond wél open durven te doen.

Een reactie van JM Eustatia op dit bericht:

HET ZOU VANZELFSPREKEND MOETEN ZIJN DAT DE MSM BIJ MISSTANDEN IN DE RECHTSSPRAAK WEL DAAROVER ZOUDEN DURVEN BERICHTEN IN PLAATS VAN DE THANS VOLGEHOUDEN ZELFCENSUUR WANNEER SPRAKE IS VAN EVIDENTE GEVALLEN  VAN “KROMSPRAAK”..

Over Wim Dankbaar

researcher/publicist/ondernemer
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s