Accessory Before/After The Fact

Als we het verhaal van Geke horen dan weten we dat Faek aan het begin van de avond tegen Spencer zei: “We pakken jouw vriendin vanavond wel.”

 

Nu is het niet duidelijk wat Faek met pakken bedoelde, maar we kunnen rustig vast stellen dat het niet veel goeds zou zijn.  Het kan bijvoorbeeld molesteren, ontvoeren, iets aandoen zijn, in elk geval niets vriendelijks, maar daar gaat het niet om. Het gaat erom dat er in het hoofd van Faek kennelijk al een plannetje bestond om Marianne te “pakken”. En niet alleen bij Faek, want hij zegt “we”. Het gaat dus om een plannetje van meerdere daders, ofwel een plannetje in vereniging gesmeed. In het engels heet dat premeditated, in het nederlands voorbedachte rade. Het is onwaarschijnlijk dat Faek verkrachting of moord heeft bedoeld, maar dat is dus wel wat Marianne later die nacht is overkomen. Wat het plannetje dan ook was, erger had het niet uit de hand kunnen lopen. Faek was in elk geval op de hoogte van wat voor snood plan dan ook. En hij heeft actief geholpen met de voorbereiding van het plan, want even later ziet Geke hem de ventielen uit de fietsbanden van Spencer en Wietze trekken. In het engels heet dat: 

Accessory Before The Fact

Definition

A person who aids, abets, or encourages another to commit a crime but who is not present at the scene. An accessory before the fact, like an accomplice, may be held criminally liable to the same extent as the principal. Many jurisdictions refer to an accessory before the fact as an accomplice.

Nu was Faek wel “present at the scene” dus dat maakt hem nog meer een accessory before the fact. Men kan natuurlijk speculeren waarom Faek de fietsen van Spencer en Wietze onklaar wilde maken, maar we kunnen rustig aannemen dat dit was om het makkellijker te maken om Marianne te “pakken”. Hij kon immers niet weten dat Marianne die avond met de auto werd gebracht door haar broer en Spencer beloofd had haar taxi terug naar huis te betalen. Faek ging ging er vrijwel zeker vanuit dat Marianne afhankelijk was van de begeleiding van Spencer en Wietze om thuis te komen. Het is uiteraard tekenend dat Faek die begeleiding heeft willen saboteren. Het gaat in feite om een actieve  handeling uit voorbedachte rade. 

Tussendoor kunnen we ook even stilstaan bij de rol van Spencer. Het wordt hiermee begrijpelijker waarom Spencer heeft gelogen en het gestolen-fiets-verhaal heeft verzonnen. Hij wist immers dat Faek en zijn maten Marianne wilden pakken en hij beloofd had om haar taxi te betalen om veilig thuis te komen. Hij is haar om welke reden dan ook (waarschijnlijk ruzie zoals hij de volgende morgen tegen Gerrit Alma zei), uit het oog verloren en heeft niet voorkomen dat Marianne werd gepakt.  Het is dus logisch dat hij zich medeverantwoordelijk voelt voor de dood van Marianne. Het ware verhaal is natuurlijk een grote schande voor Spencer. 

Faek heeft in elk geval goed aangevoeld dat Marianne vroeg of laat bij die fietsen terecht zou komen. Want om half één ’s nachts ziet Geke vanuit haar slaapkamer Marianne en Faek’s vriendinnetje Stephanie bij de fietsen staan, waarbij Marianne nogal moet lachen om het feit dat alle vier de ventielen eruit zijn getrokken. Kennelijk is dat voor Marianne een verrassing, voor Stephanie niet want die was erbij toen Faek in de vooravond de ventielen eruit trok. Op datzelfde moment ziet Geke ook de duitser Ludger Dill in zijn Mercedes langs rijden, loerend naar de twee meisjes. Dill is ook een goede bekende van Faek en consorten, evenals van de eigenaar van de plaats delict op het AZC. Overigens zijn Spencer en Wietze daar niet bij. Blijkbaar is Spencer Marianne dan al kwijt. Dat klopt ook want op datzelfde tijdstip zien Verry Brouwer en Tinie de Haan Spencer en Wietze een kilometer verderop bij de tennisvelden aan een fiets prutsen.  Wellicht proberen zij een fiets te jatten of de ventielen eruit te halen om hun eigen fietsen weer rijklaar te maken. 

 

Het lijkt er dus op dat Ludger Dill ook betrokken was bij het plan om Marianne te “pakken”. Faek heeft dat ook aan Hans Mauritz verklaard: “Zij is die bewuste nacht daarheen gebracht door Ludger Dill in diens auto, een donkergrijze Mercedes stationcar.”

Nu stapt Geke vervolgens in bed maar binnen een minuut hoort zij een gil, een dichtslaand autoportier en het gieren  van banden als van een auto die wegscheurt. Geke heeft het niet gezien, dus kan ze alleen maar speculeren dat Marianne onvrijwillig in de auto van Ludger gesleurd is. 

Wat dat betreft wil ik ook even stilstaan bij de geloofwaardigheid van Geke als getuige. Trollen willen graag beweren dat Geke een fantast is die alles bij elkaar verzint. Ten eerste moet dan vastgesteld worden dat de politie haar verhaal niet wilde horen en ook niet heeft opgetekend, laat staan ooit bekend heeft gemaakt. Daaruit blijkt maar weer de gekleurde insteek van Justitie. Alles wat afwijkt van van het gestolen-fiets-verhaal, of  wijst op meer dan één dader, mocht niet bekend worden. Het AZC was al helemaal niet toegestaan. 

Ten tweede, als Geke iets had willen verzinnen, zou zij natuurlijk zeggen dat ze met eigen ogen heeft gezien dat Marianne in de auto van Ludger Dill is getrokken. Ten derde is de vraag waarom Geke überhaupt zo’n gedetailleerd verhaal zou willen verzinnen. Wat is haar doel daarmee? Ten vierde zegt Geke dat Marianne die nacht gewoon steil haar had, dus niet de krulletjes  die we allemaal van de foto’s kennen. Marianne wilde kapster worden en experimenteerde lustig met haardrachten, zoals dreadlocks en permanentjes. Die avond droeg ze het gewoon steil en dat is bevestigd door haar moeder. Dus zelfs dat detail had Geke goed. 

Om half twee ’s nachts wordt zij wakker van tumult buiten op straat. Ze kijkt uit het raam en ziet een tierende Spencer zijn fiets tegen een paal gooien. “Zinloos geweld” schreeuwt hij. Dit was toen een bekende spreuk in verband met de dood van Meindert Tjoelker. Een groene Citroën Saxo komt het pleintje naat haar huis oprijden. Een vrouw stapt uit en houdt de stoel naar voren zodat Wietze achterin kan plaatsnemen. Spencer neemt plaats naast zijn moeder en de auto vertrekt. De fietsen blijven tegen het hek staan. Ze staan er er de volgende morgen om half 8 nog, maar om 9 uur zijn zijn ze verdwenen. 

Overigens wel raar dat de familie Sletering nooit Geke heeft aangeklaagd voor al haar “fantasie”. Incriminerender kun je het niet krijgen! 

Terug naar Faek. Behalve dat hij getuige is geweest van de verkrachting en moord op Marianne, was hij dus ook accessory before the fact. Met al zijn voorbereidend werk om Marianne te “pakken”. Bovendien, als je getuige bent van een verkrachting en moord, en je doet er niks aan om het te voorkomen, dan ben je al hartstikke medeplichtig, zelfs met 15 jaar. Onze Faek is dus veel minder onschuldig dan ik tot nu toe heb gezegd. Hij heeft alleen de mazzel gehad dat Justitie de ware toedracht van de moord in de doofpot wilde stoppen. Waardoor niet alleen de moordenaars van de haak zijn gehaald maar ook de medeplichtigen zoals hijzelf. Dus nu maar hopen dat Faek alsnog een nieuwe aangifte tegen Wim gaat doen, en dat hij dan wel bezwaar maakt tegen een sepot. “Tegen mijn wil getuige geweest” krijgt nu immers een hele andere betekenis. Als accesssory before fact. Het is zelfs nog erger. Faek was ook ook dit: 

Accessory After The Fact

Definition

An accessory-after-the-fact is someone who assists 1) someone who has committed a crime, 2) after the person has committed the crime, 3) with knowledge that the person committed the crime, and 4) with the intent to help the person avoid arrest or punishment. An accessory after the fact may be held liable for, among other things, obstruction of justice.

Maar dat leggen we in het volgende stukkie uit, anders wordt dit stukkie weer te lang. 

 

Over Wim Dankbaar

researcher/publicist/ondernemer
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Accessory Before/After The Fact

 1. Wim Dankbaar zegt:

  Van: Wim Dankbaar [mailto:dank@xs4all.nl]
  Verzonden: zondag 4 april 2021 15:01
  Aan: g.wilders@tweedekamer.nl; g.wilders@pvv.nl
  CC: ‘Pieter Omtzigt’ (P.omtzigt@tweedekamer.nl)
  Onderwerp: Stoer!

  Beste Geert,

  Was je ook maar zo stoer over het feit dat Rutte via Buma Omtzigt verboden heeft om verdere kamervragen over Demmink te stellen.

  Demmink en Opstelten zijn toch degenen geweest die je hebben laten vervolgen?

  Mvg

  Wim

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s