Boek review Sneijder

Wesley ik zal je vraag nog even beantwoorden wat ik van je boek vond en nee ik wil niet zeggen hoe je Yo moet terugkrijgen want beter dan je het doet kan ik het ook niet. Je vergeet alleen de punt op de i, voor open doel te scoren.

Het boek is goed. Het is makkelijk geschreven, leest lekker weg. Geen moeilijke woorden of omslachtige zinnen. Less is more. Sneijder kan schrijven. Hij is intelligenter dan menigeen dacht. Vwo-advies en toch eigenwijs mavo doen om snel profvoetballer te worden. Dat zijn leuke dingen om te lezen.

De privé dingen zijn interessanter dan de wedstrijdverslagen. De meeste kennen we immers al, hebben we zelf gezien op tv. Boeiender is om te leren hoe Sneijder in elkaar zit, wat hem beweegt, wat hem heeft gevormd. Wie zijn vrienden zijn, wat zijn ambities en twijfels zijn. Hoe hij zijn toekomst ziet, zich afvraagt welke rol Yolanthe daar nog in zal spelen. Dat is het mooiste hoofdstuk. Een kijkje in de ziel van kwetsbare Sneijder met zijn grote bek.

Toch doe je haar nog te kort. Waar je haar introduceert lijkt het net: Leuk wijf, die neem ik er effe bij. Net of je niet nerveus was om een godin te versieren. Heb je haar niet moeten veroveren? Viel ze zomaar in je armen? Dat is nu wel anders met alle avances die ze afslaat. Hoe zou dat nou komen, Wesley?

Hetzelfde tekort geldt voor Kaay, iemand die je je beste vriend noemt en 18 jaar ouder is. Is hij dan ook niet een soort mentor? Wie weet nu dat hij je beste vriend is? Hij loopt er zelf niet mee te koop. En partner in je restaurant? Je zegt zelf dat hij je met beide benen op de grond houdt.

Hoofdstukje Kaay is dan wel op zijn plaats. Vooral ook omdat hij spontaan zegt: Ik houd ook van Yo, die kreeg ik er gratis bij. Ben benieuwd of Kaay je al gezegd heeft wat een dombo je bent. Fraai ook die opmerking dat Yo het ook verdient om gelukkig te zijn. Maak haar gelukkig dan! Of denk je dat ze nog niet overtuigd is dat je voortaan van andere wijven af kunt blijven? Zou ze nog steeds niet geloven dat ze genoeg voor je is? Dat is toch wat ze verdient? Zou ze alleenstaande moeder willen blijven? Als ze je niet de deur had uitgetrapt dan had ze haar zelfrespect verloren, en dat van jou en iedereen. Ze moest wel.

Ook als dit een slecht geschreven, weinig onthullend boek was, had het toch wel verkocht. Omdat het van een bekende recordinternational is. Het blijkt echter een voetbalboek voor een deelmarkt. De huisvrouw die het in de Ako ziet, laat het liggen. Of ze moet kinderen hebben die op voetbal zitten.

Dat wordt anders als ze Wes&Yo ziet liggen en de achterflap leest. Wat ging er mis en waarom kwam het weer goed? A lovestory that refused to die. 1+1=4. Ik zal de morele druk er nog even opzetten. Als je een bekende Nederlander bent, dan weet je dat je een voorbeeldfunctie hebt. Als je tien jaar lang verkondigt hoe mooi een huwelijk kan zijn, dan heb je ook de plicht om te vertellen dat niet alles rozengeur en maneschijn was, maar bovenal hoe en waarom de liefde sterk genoeg was. Wie de schoen past trekke hem aan. Dat kun je toch, Wesley? Zonder jou had ik hier nooit gestaan?

I made a lot of mistakes in our marriage. Wees blij dat je een vrouw hebt die je nog van je fouten laat leren, nog mooier is dan je dacht. Als het andersom was geweest, had jij anders gereageerd? Hoe dan? Kankerhoer! Oprotten! Zoiets toch? Als jij Judas bent, dan is Yo Jezus. Naar de aarde gezonden, speciaal voor Wes. Ik zou maar opschieten voordat ze teruggebeamd wordt. Dan kun je alleen nog maar zingen: She’s so high, high above me, so lovely…. “Ik zal altijd van Wes houden.” Nog meer nodig, Wes? Heb je nog ruimte op je rug voor te agradezco Dios por Yolanthe? Even when I walk through the valley of death, I will fear no evil. Just say yes? Moet je wel eerst de vraag durven stellen. Of moet ze uit zichzelf zeggen dat ze blijft? Als het er op aan komt dan moet je het laten zien, zoals in Brazilië-Nederland 1-2.

It does not matter how you fall, it matters how you stand up.

Over Wim Dankbaar

researcher/publicist/ondernemer
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s