Analyse van de grootste doofpotaffaire aller tijden, deel 5

Stephanie van Reemst is zo mogelijk nog een belangrijkere getuige dan Faek.

Stephanie was het vriendinnetje van Faek ten tijde van de moord op Marianne Vaatstra. Laten we eerst even kijken naar de berichtgeving van het OM  en Justitie in de twee weken na de moord. Te beginnen met de volgende twee berichten:

Bovenstaande berichten zijn van 5 mei 1999, 5 dagen na de moord. Politiewoordvoerder Robert Rambonnet zegt hier dat er geen mensen uit het AZC zijn verhoord als verdachten en dat er op dit moment geen enkele aanleiding is om die kant op te kijken. Let wel, Faek Mustafa is op 1 mei 1999, de ochtend van de moord, reeds verhoord als verdachte, op het politiebureau te Buitenpost onder leiding van Jan Verkaik, alwaar hij de waarheid uit de doeken heeft gedaan. Op dit moment is dus ook al Faek’s oudere maat  en moordenaar Ali Hassan  op zijn huurkamer in Leeuwarden aan de Kleine Kerkstraat opgepakt en stiekem via het Grenshospitium Amsterdam  naar Noorwegen weggesluisd.  In het bovenstaande bericht worden we dus belazerd waar we bij staan door woordvoerder Rambonnet.

Plaatsvervangend hoofdofficier, Michiel Severein, doet er nog een schepje bovenop als volgt: Op dit moment zijn er geen concrete feiten die wijzen in de richting van een verdachte asielzoeker. Terwijl Severein, als zogenaamde plaatsvervangende HOvJ voor Harm Brouwer (die op dat moment achter de schermen aan de touwtjes trekt) dan ook al als verantwoordelijke voor het onderzoek moet weten dat Ali in opdracht van Harm en Joris is weggesluisd en Faek als getuige van de ware toedracht is overgeplaatst naar AZC Musselkanaal. Uiteraard heeft 15 jarige Faek ook verteld dat zijn 14 jarige vriendinnetje Stephanie over de ware toedracht kan vertellen en dat het gestolen-fiets-verhaal van Spencer niet klopt. Stephanie was er immers rond half zeven bij toen Faek de ventielen uit de banden van de fietsen van Spencer en Wietze trok, evenals zij erbij was rond half één ’s nachts toen Marianne en zij bij de fietsen stonden onder het raam van Geke Haarsma, en Marianne uitriep: Kijk nou! Godver, ze hebben alle fjouwer ventielen eruit getrokken, hahaha!  Stephanie is er ook getuige van geweest dat Marianne nog geen minuut later in de Mercedes van Ludger Dill stapte. De volgende dag hoort Stephanie dat Marianne dood in een weiland is gevonden met doorgesneden keel. Zij realiseert zich dan direct dat zij getuige is geweest van gebeurtenissen die tot de moord op Marianne hebben geleid. Zij voelt zich daar ook medeschuldig aan. Ze was er immers bij toen haar vriendje Faek de ventielen eruit trok. Daarom laat zij nog diezelfde zaterdag haar blonde haar donker verven door haar vriendinnetje Tineke Visser, die ook aanwezig was toen Faek de fietsen onklaar maakte. Stephanie realiseert zich immers dat zij gezien kan zijn door getuigen door wie zij niet herkend wil worden.

Stephanie was dus een groot gevaar voor Justitie, als getuige die hun in elkaar gestoken leugenverhaal van de gestolen fiets kon doorprikken. Vandaar dat zij op op 14 mei 1999 op het politiebureau werd ontboden om gehoord te worden over de moord op Marianne. Vanaf dat moment kennen de leugens van Justitie hun weerga niet. De vader van de minderjarige Stephanie mocht niet bij het verhoor aanwezig zijn. Dat Bert van Reemst dit geaccepteerd heeft was natuurlijk een enorme blunder. Een standvastige vader had natuurlijk gewoon gezegd: Niks daarvan! Ik ben daarbij! Mijn dochter is minderjarig en ik ben haar voogd!  Maar omdat hij dat niet heeft gedaan, weet hij niet dat zijn arme dochter tijdens dat verhoor enorm onder druk is gezet om haar mond te houden over wat zij heeft waargenomen in de avond en nacht van Marianne’s moord. Stephanie moest haar mond houden en er moest tevens een excuus gemaakt worden voor het verhoor van Faek twee weken eerder, waarin Faek de ware toedracht over de moord heeft verteld. Daarom werd Stephanie onder druk gezet om te verklaren dat zij diezelfde Koninginneavond door Faek is verkracht.  Het is niet ondenkbaar dat de recherche Stephanie heeft voorgehouden dat zij medeplichtig is aan de dood van Marianne. Wat natuurlijk onzin is en een doodzonde is tegenover een 14 jarig meisje.  Enfin, nu was er een excuus dat Faek is verhoord naar aanleiding van deze door Stephanie afgedwongen aangifte van verkrachting. Dat Faek al twee weken eerder was verhoord naar aanleiding van de moord op Marianne, dat wist het dom gehouden publiek toch niet.  Dat was immers allemaal geheim gehouden.

Na afloop van het verhoor krijgt vader Bert te horen: Nou, dat is ook wat Bert, je dochter is zeer ernstig verkracht door een asielzoeker!

Bert gelooft het nog ook. Zijn 14 jarige dochter is zodanig onder druk gezet, dat zij de waarheid zelfs niet aan haar eigen vader durft te vertellen.  Vervolgens spint het OM het verhaal door het aangrenzende bericht aan de media te voeren. Dit bericht is goed beschouwd te gek voor woorden. Het OM put zich uit om te bezweren dat de beweerde  verkrachting van (minderjarige) Stephanie niets te maken heeft met de moord op Marianne Vaatstra. Dat de vermeende verkrachter Faek Mustafa was, een inmiddels weggesluisde inwoner van het AZC,  laten ze gemakshalve weg. Dat diezelfde Faek Mustafa volgens het OM Marianne twee weken voor haar dood had bedreigd in de Ringo Bar met een keeldoorsnijdend gebaar, laten ze ook weg. Is trouwens ook een leugen, want dat gebaar werd gemaakt door zijn maat Ali, zoals wij inmiddels van meerdere getuigen hebben gehoord, onder andere Gerrit Alma, de vriend van Spencer die erbij was. De beste vriendin van Marianne, Aafke weet dit ook. Dan wordt er ook nog gezegd dat de niet bij naam genoemde Faek na vier dagen hechtenis is heengezonden. Vier dagen hechtenis? Dat kan helemaal niet zonder tussenkomst van een rechter commissaris! En zeker niet voor een gering vergrijp waarna je de verdachte heen zendt wegens gebrek aan bewijs. Daar was vier dagen hechtenis voor nodig? Die vier dagen hechtenis is dus gewoon een keiharde leugen. Dan wordt er ook nog gezegd dat Stephanie de aangifte inmiddels heeft ingetrokken. Als vader Bert dit bericht leest wordt hij woedend. Hij weet immers dat zijn dochter helemaal niets heeft ingetrokken. Dus protesteert hij, waarop het OM het leugenbericht moet corrigeren als volgt:

Maar even goed wordt weer herhaald dat deze verkrachtingszaak niets te maken heeft met de de Vaatstra Zaak. Dat kun je natuurlijk alleen maar verkopen door alle bovengenoemde feiten weg te laten.  Met andere woorden: Door te liegen! Hoe kun je je nu zeggen dat Stephanie de aangifte heeft ingetrokken als dat niet waar is? Welnu, omdat de hele verkrachting van Stephanie door Faek is verzonnen door Justitie! En Stephanie onder massale druk  is gezet, een zodanige druk dat zij dat het zelfs niet aan haar ouders durfde te vertellen.Om een excuus te verzinnen voor het veel eerdere verhoor van Faek. En daarom zegt het OM vlak na die zogenaamde “aangifte” dat Stephanie die heeft ingetrokken. Dat het nooit de bedoeling was om die aangifte daadwerkelijk te vervolgen blijkt wel uit het vervolg:

Het OM heeft de zaak nota bene geseponeerd met het argument dat 14 jarige Stephanie rekening had moeten houden met de “culturele achtergrond” van de dader. Ofwel: Eigen schuld, dikke bult! Hoe zot is dat? Vraag het maar aan Hans Anker, de toenmalige advocaat voor Stephanie. Zijn broek zakte ervan af! Er wordt hier door het het OM gezegd: Als je een Irakees als vriendje hebt, dan moet je niet zeuren als je verkracht wordt!

Nu is het in dit geval niet zo erg, want Stephanie is helemaal niet verkracht door Faek. Het is allemaal verzonnen door het OM en Stephanie is gedwongen mee te werken aan het verhaal. De maandag daarop, 3 mei 1999, kwam Stephanie met haar geverfde haar nog informeren bij de sporthal in Kollum of Faek daar was. Waarop zij werd weggestuurd door Age Bruining, de sportleraar van het AZC, met de opmerking “Deze jongens zijn niets voor jullie!” Niet bepaald een actie die je onderneemt als je twee nachten eerder een trauma hebt opgelopen van een verkrachting door diezelfde Faek.  Had Stephanie nu na 18 jaar maar eindelijk eens de moed om, net als Faek, de waarheid te vertellen en het juk van Justitie af te schudden. Stephanie kende ook de echte Ali, you know? Stephanie weet ook dat het OM rapport Ali H. één grote leugen is. Net als het gestolen-fietsverhaal!

Was er nu maar een strafrechter die Stephanie en Faek durft op te roepen als getuigen. Was er nu maar iemand die niet bang is voor de waarheid en dit ongekende onrecht durft te herstellen.

Van: jan jan 

Verzonden: dinsdag 2 mei 2017 16:58

Aan: Wim Dankbaar

Onderwerp: Re: BELANGRIJK!

Ik ben u inderdaad via google tegen gekomen en uw naam kwam toevallig ook voor in een van de stukken die ik uit de PI heb meegenomen. Tuurlijk wil ik dat de zaak wordt opgelost maar ik moet ook denken aan mn eigen gezin. Dit is een beerput waar kennelijk alles wat fout is is geoorloofd en ook niet onbelangrijk is dat ik mn baan kwijt raak als mijn betrokkenheid wordt ontdekt.  Ik ga dan ook niet bellen of afspreken met wie dan ook. Dat risico is mij te groot en aangezien alle gevolgen ook voor mijn gezin zijn kan ik daar niet mee gokken.

https://www.nrc.nl/nieuws/1999/10/14/geest-uit-de-fles-in-verdeeld-kollum-7466177-a819489

Kollum en omstreken is vooral bang en boos. Bang voor asielzoekers, boos op gemeentebestuur en justitie. Direct na de moord wist immers iedereen, zo zeggen Kollumers desgevraagd, dat de dader een van de ruim vierhonderd inwoners van azc `De Poelpleats’ moest zijn. Iedereen, behalve het gemeentebestuur, politie en justitie, die pas na weken van moeizaam verlopen recherchewerk tot hetzelfde vermoeden kwamen. ,,De hele wereld hier is bang”, zegt Maaike Vaatstra, Marianne’s moeder. Volgens de familie – die brede steun ontvangt voor haar opvattingen – wisten de autoriteiten dat in het azc mensen waren ondergebracht met een crimineel verleden, onder wie de hoofdverdachte. Moeder Vaatstra: ,,En dat zit dan hier op het platteland in Kollum.”

Op 15 juli stemde de gemeenteraad van Kollumerland met acht tegen zeven stemmen voor de vestiging van een permanent azc op industriegebied Willem Loréweg in het noorden van Kollum. Op 15 juli ook kregen Bert en Jantina van Reemst te horen dat de zaak tegen een jonge Iraakse asielzoeker uit `De Poelpleats’ voor de verkrachting van hun veertienjarige dochter wegens gebrek aan bewijs was geseponeerd. Bert van Reemst: ,,Daar is een verband tussen.” Zijn vrouw Jantina: ,,De officier van justitie zei ons `het komt allemaal op het verkeerde moment’.”

Aanvankelijk zweeg de familie Van Reemst, mede op verzoek van justitie. Nu zegt Bert van Reemst: ,,Wat er in Kollum is gebeurd, is het gevolg van die geheimzinnige toestanden. Er is nooit openheid geweest. Daardoor is er bij de mensen veel onrust ontstaan.” Hoofdredacteur Anne de Jong van de Kollumer Courant beaamt dit. ,,De mensen voelen zich belazerd door justitie en de gemeente. Daarom ook reageerden ze zo emotioneel. De woede is niet zozeer tegen de asielzoekers gericht als wel tegen de overheid.”

Eerste alinea: Stephanie, met haar bezwaarde geweten, betuigt haar spijt en schuldgevoel aan Marianne, vlak nadat zij weet dat in Turkije een verkeerde Ali is opgepakt: 

Over Wim Dankbaar

researcher/publicist/ondernemer
Dit bericht werd geplaatst in Joris Demmink, Marianne Vaatstra. Bookmark de permalink .

Een reactie op Analyse van de grootste doofpotaffaire aller tijden, deel 5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s