Meer doofpotpraktijken van Henk Mous en consorten

Kort overzicht vooraf 

In mei 1999 woont de Irakese Koerd, S. Fattah Rashid reeds enkele maanden in Zwijndrecht bij zijn broer. Rashid heeft asiel aangevraagd in Nederland, zijn broer heeft dat asiel al gekregen.

Enkele dagen na de moord op Marianne Vaatstra wordt Rashid gebeld  door zijn vriend Baki in Utrecht. Rashid moet naar Utrecht komen want er is een probleem. Aangekomen op de flatwoning van Baki, is daar nog een Koerdische vriend uit Amsterdam en ene Haval Ali, die op dat moment al twee dagen bij Baki verblijft. Volgens deze Haval was hij afkomstig uit het AZC Kollum en betrokken geweest bij de moord op een meisje.

Haval heeft op Baki’s balkon zijn kleding verbrand en wilde zo snel mogelijk hulp van zijn vrienden om te kunnen ontkomen naar Irak. Engeland of Italië was veel te gevaarlijk vanwege de aanwezigheid van Interpol. Rashid kende Haval van naam en reputatie (o.a. moord, afpersing en drugs), als één van de gevaarlijkste mensen (samen met zijn broer) uit de streek rond Arbil in Irak. Rashid kende Haval niet persoonlijk maar was vooral bekend met zijn gewelddadige reputatie. Rashid heeft hem geholpen met 1150,= gulden om een aantal dagen later via België, Italië en Griekenland naar Irak te reizen. Sindsdien hebben Haval en zijn broer respectievelijk een hoge politionele (geheime dienst) en een hoge militaire post (generaal) in Irak.

Thuisgekomen heeft Rashid dit verhaal gedeeld met zijn broer. Samen hebben zij vervolgens een mailtje met deze informatie gestuurd aan Peter R. de Vries. Daarop werd met Peter, via een buurvrouw als tussenpersoon, een telefonische afspraak gemaakt voor de komende donderdag in de woonplaats van Rashid. Peter is echter nooit op komen dagen. In 2004 werd Rashid aangehouden en veroordeeld wegens een zwaar delict. Daarbij kwam ook zijn verblijfsstatus in Nederland in gevaar en er werd een ongewenstverklaringsprocedure tegen hem opgestart met als doel om hem naar Irak uit te laten zetten. In de gevanginis leert Rachid medegedetineerde Hoekstra kennen met wie een vriendschap ontwikkelt. Deze Hoekstra overtuigt hem om zijn verhaal alsnog bij Justitie neer te leggen.

In ruil voor zijn verklaring over Haval heeft Rashid vervolgens zijn advocaat gevraagd een meeting te organiseren met het coldcase-team Vaatstra (Adema & Vos) en de toenmalig zaaksofficier Tom  Wiersma om een verblijfsvergunning te verkrijgen. Deze bespreking vond plaats op het hoofdbureau van politie te Rotterdam op 30 juli 2007. Van dit verhoor is een volledige video-opname gemaakt en in ons bezit. OvJ mr. Wiersma beloofde daarbij een ‘inspanningsverplichting’ om een gunstiger beoordeling en verblijfsvergunning te bepleiten voor Rashid. Mits zijn informatie tot een oplossing van de moord zou leiden.

Justitie laat jaren later bij monde van Henk Mous weten dat het coldcase-team geen aanknopingspunten heeft kunnen vinden in de getuigenis van Rashid over Haval Ali. Maar later zou blijken dat Haval Ali in 1999 wel degelijk bewoner was geweest van AZC Kollummerland. En dat zijn vlucht uit het AZC naar Utrecht ook wel degelijk kort na de moord moet hebben plaatsgevonden. In combinatie met het verbranden van zijn kleren, zijn plotselinge vlucht naar Irak uit de asielprocedure en zijn latere bedreigingen in 2009 aan het adres van de vader van Rashid in Irak mag blijken dat Haval toch zeker wel enige betrokkenheid moet hebben gehad bij de moord op Marianne.

Later stuurde Haval aan Rashid zelfs de video van het bezoek aan zijn vader als nauwelijks verholen bedreiging! Daarbij rijst dan de vraag  hoe Haval Ali te weten is gekomen dat Rashid een belastende verklaring over hem heeft afgelegd. Het was niet in het belang van Rashid, noch van zijn advocaat, zodat het slechts direct of indirect door Justitie kan zijn ‘gelekt’.

De IND verklaarde in 2009 de getuigenverklaring van Rashid ongeloofwaardig waarop zijn nieuwe advocaat de hierna volgende correspondentie startte en waaruit blijkt dat Justitie hem minst genomen niet erg serieus heeft genomen. Niet onaannemelijk is zelfs dat Justitie de informatie bewust heeft gelekt om druk op Rashid uit te uitoefenen en om die reden de IND niet had ingelicht over de verklaring.

 

Tom Wiersma kiest ervoor om het naar Mous door te sturen. Dit terwijl Wiersma meteen had kunnen zeggen: Ja, dat klopt, mijnheer Wijngaarden! Uw cliënt Rachid heeft over Haval Ali verklaard. IK was daar zelf bij!

Henk Mous verwijst het weer door aan Adema, een onderschikte en bovendien de grootste doofpotartiest op Henk Mous na. Henk bagatelliseert de verklaring van Rachid door te melden dat de informatie oud en “bekend” is, en volledig is uitgezocht. Hoe die is uitgezocht, specificeert Henk niet. Wijngaarden moet het maar van hem aannemen.

Wijngaarden meldt Mous dat het hem geen zier interesseert of Justitie iets had aan de verklaring van Rachid om de moord op Marianne op te lossen. Dat is zijn mandaat ook niet. Zijn mandaat is om uitzetting van Rachid naar Irak te voorkomen, omdat Rachid inmiddels door Haval Ali wordt bedreigd. Hij wil slechts de bevestiging van Mous dat Rachid heeft verklaard over Haval Ali en of Haval inderdaad een bewoner was van het AZC Kollum. Daarmee kan hij dan immers de IND om de oren slaan, die dit ontkent.

Mous bevestigt hier dat Rachid inderdaad heeft verklaard over Haval Ali en dat Haval Ali inderdaad een bewoner was van het AZC Kollum. En hij vraagt erbij om de informatie op een “juiste en integere wijze” te gebruikem, met andere woorden om de informatie vooral niet aan de grote klok te hangen.

Resumerend is het volgend bij Justitie bekend:

– Irakees Haval Ali is sinds de moord verdwenen uit het AZC.
Is teruggevlucht naar Irak.

– Het OM heeft sinds 2007 een verklaring dat de reden voor zijn vlucht de moord op Marianne Vaatstra was.

– Staat bekend als een zeer gevaarlijke, gewelddadige crimineel.

– Bekleedt nu een hoge overheidsfunctie bij de geheime politie in Irak.

– Verklaarder wordt nu bedreigd door deze man vanuit Irak.

Waarom werd dit stilgehouden? Waarom mochten zelfs de ouders van Marianne dit niet weten? Terwijl elke onschuldige blanke Fries in de media aan de schandpaal werd genageld met aanhouding en DNA afname?

Wat ook werd stilgehouden is de aanhouding van 15 jarige Feik op 1 mei 1999 (de dag dat Marianne werd gevonden) Feik vertelde het ware verhaal op bureau Buitenpost. Hij was getuige van de moord en heeft verteld waar de moordenaars zich bevonden. Die zijn vervolgens weggesluisd door Joris en Harm. Op zondagmiddag mocht Feik gaan.En op maandagmiddag werd hij overgeplaatst naar Musselkanaal. Nettie Groeneveld en Louis Uijl deden hem uitgeleide. Maar daarvoor is er nog wat voorgevallen. De 13 jarige Isabella had op maandagochtend op het AZC gehoord dat Feik en Ali bij de moord betrokken waren. Ze ging meteen naar de politie. Diezelfde dag werd ze door Feik gebeld met de boodschap: Als jij niet stopt met praten, word je ook vermoord! Van wie zou Feik die informatie nu zo snel hebben gekregen? Van datzelfde Justitie dat ook naar Haval heeft gelekt  over de verklaring van Rachid?

Moraal van dit verhaal? Henk Mous is de poortwachter van het leugenbolwerk dat Joris Demmink en Harm Brouwer van de Vaatstra zaak hebben gemaakt vanaf dag 1.

Vandaar ook dat Henk de zaak tegen Jasper mocht doen, die volgens zijn “lieve memke” nog geen kip de kop kon afhakken.

Later meer! Onder meer het verslag van het IND verhoor van Rachid. Daarin zal ik ook duiden dat jij, Marq, nog niet begrijpt dat Haval Ali en Ali Hassan twee verschillende personen zijn die beide bij de moord op Marianne betrokken waren. Dat had Henk je ook kunnen vertellen, maar die doet het niet.

Hoe groter de leugen hoe eerder zij wordt geloofd!

Over Wim Dankbaar

researcher/publicist/ondernemer
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s