OM Rapport Ali H. debunked (deel 7)

Dit is een vervolg op deel 6. Als u net binnenkomt als lezer, begint u dan met deel 1.

Twijfels

Het rechercheteam dat in 2003 aan de zaak werkt, stelt naar aanleiding van de bij het publiek gerezen twijfels opnieuw een onderzoek in naar de identiteit van Ali. De vingerafdrukken van de in oktober 1999 aangehouden man komen volgens de Turkse rechercheurs overeen met die uit het asieldossier van Ali Hussein Hassan.

Bij de afname in Turkije was geen Nederlandse politiemedewerker aanwezig. Om helemaal zeker van de zaak te zijn, doet het openbaar ministerie in 2003 alsnog een rechtshulpverzoek. Justitie haalt de in 1999 afgenomen vingerafdrukken vanuit Turkije naar Nederland om ze nog eens te vergelijken met de vingerafdrukken uit het systeem van de Vreemdelingendienst. Ze komen inderdaad overeen. 

Och ja, laten we de vingerafdrukken uit Ali’s asieldossier er nog maar een keer bij halen. En vooral de pasfoto uit dat dossier niet gebruiken. 

Ook schakelt de Friese politie het Nederlands Forensisch Instituut in. De onderzoekers vergelijken de televisiebeelden van oktober 1999 met de opsporingsfoto’s van Ali Hussein Hassan die de recherche in augustus 1999 naar buiten heeft gebracht. De vergelijking laat onder meer gedetailleerde overeenkomsten zien in een plooitje tussen de wenkbrauwen en een licht vlekje links op de kin.

De onderzoekers van het NFI komen tot de volgende wetenschappelijk verwoorde conclusie: De bevindingen geven zeer veel steun aan de hypothese dat de persoon op de televisiebeelden dezelfde is als de man op de opsporingsfoto’s die het rechercheteam gebruikte. De resultaten geven geen steun aan de hypothese dat het verschillende personen zijn, aldus de conclusie van het NFI.

Tja, het NFI is altijd bereid om de gevraagde conclusies van het OM te ondersteunen. Het NFI valt dan ook onder rechtstreeks gezag van het OM. Overigens valt op dat het rapport hier opeens spreekt van “de opsporingsfoto’s van Ali Hussein Hassan”. Meervoud? Zijn er dan meer dan één opsporingsfoto? Die zou het publiek dan ook weleens willen zien, denk ik. Dit moet toch geen probleem zijn als deze de stelling van het OM onderschrijven dat de juiste Ali is gearresteerd? Want aan de hand van de vage, enige bekende zwart/wit foto, is uberhaupt geen plooitje tussen de ogen of vlekje op de kin te zien.

Let u ook even op de lange haviksneus en de oogwal-lijn onder de ogen van de gearresteerde Ali (links). Totaal afwezig bij de echte Ali (rechts).

Minder wetenschappelijk gezegd: de man op de getoonde opsporingsfoto is hoogstwaarschijnlijk dezelfde persoon als de man uit de uitzending van SBS6 in oktober 1999. De vriendin van Marianne moet zich wel vergissen en sinds 1999 het hoofd van de verdachte abusievelijk op een verkeerd persoon hebben ‘geplakt’. Ali Hassan Hussein, die langer en slanker is, ondergaat zo een gedaanteverwisseling en wordt voor steeds meer mensen klein en dik.

Tuurlijk, het verhaal zwetst maar door. Maar waarom had de hoofdverdachte Ali in 1999 dan toch ook voor Justitie een “klein, gedrongen postuur”? En waarom wordt hier alleen maar met de vermeende “vergissing” van Aafke gewerkt, terwijl er tientallen andere getuiges zijn die Ali en Feik veel beter kenden? Zoals bijvoorbeeld zijn neef, die in Groningen woont.

EenVandaag

Dat is hij in ieder geval ook voor de geïnterviewden in EenVandaag. De moord op Marianne is onderwerp in drie uitzendingen van het actualiteitenprogramma op vrijdag 5 maart, zaterdag 6 maart en maandag 8 maart 2010. Ene Rob zegt namens vier beveiligers dat de in oktober 1999 door SBS6 op televisie getoonde Ali Hussein Hassan niet de Ali was die de beveiligers van het azc destijds bedoelden. ,,Dit is niet de Hassan Hussein die wij kennen’’, zegt hij gekleed in beveiligersuniform, met onherkenbaar gemaakt gezicht en verdraaide stem. De gezochte Ali, die volgens ‘Rob’ kleiner en dikker is, heeft de politie volgens hem laten lopen.

In de uitzendingen van EenVandaag komen enkele stellingen naar voren:

Ali Hussein Hassan is op Koninginnedag gezien in Kollum.

Ali Hussein Hassan is klein en dik.

Ali Hussein Hassan was betrokken bij de bedreiging van Marianne in de Ringobar, een paar weken voor haar dood.

Ali Hussein Hassan was de kleine, gedrongen man die in 1999 naast Veldman in de cel zat in Noorwegen

Wie is deze anonieme Rob? En wie zijn de andere beveiligers namens wie hij zegt te spreken? Wat zijn de andere bronnen van EenVandaag? Wat beweren zij en is die informatie juist?

Hier laat de volksverlakkerij van het OM zich nog wel het meest in de kaart kijken. De lezer moet geloven dat “Rob” en de andere bronnen anoniem zijn voor Justitie en voor het eerst spreken in de uitzendingen van EenVandaag. Niets is minder waar. Het OM weet als geen ander dat “Rob” de tweelingbroer is van één van de andere beveiligers namens wie hij spreekt. Sikko en Ronnie Pander, zie hun verklaringen onderstaand. Het OM weet ook dat al deze mensen Ali Hassan zeer goed kenden en  al direct in 1999 precies dezelfde verklaringen bij Justitie hebben afgelegd. Het OM weet ook dat al deze verklaringen bewust en moedwillig zijn onthouden aan het publiek. Het OM weet ook dat veel van deze plichtsgetrouwe burgers  nog steeds een baan bij Justitie hebben, desondanks de smoor in hebben dat Justitie hun verklaringen negeerde en verzweeg, maar dus ook enigszins huiverig zijn voor een slecht functioneringsgesprek waardoor ze zo maar op straat kunnen staan. Om nu net te doen alsof deze getuigen niet bij Justitie bekend zijn, en daarbij misbruik te maken van het feit dat ze hun identiteit niet publiek maken, is ronduit misselijk, geheel in lijn met de strekking van dit rapport.

 

Wordt vervolgd in deel 8.

Over Wim Dankbaar

researcher/publicist/ondernemer
Dit bericht werd geplaatst in Joris Demmink, Marianne Vaatstra. Bookmark de permalink .

5 reacties op OM Rapport Ali H. debunked (deel 7)

 1. Jeroen zegt:

  Wim, je doet het echt heel erg slecht als zogenaamde debunker van het rapport van het OM. Vind het zielig voor je dat jouw egocentrische karakter voorkomt dat jij goede adviezen opvolgt.

  Like

 2. Als je het beter kunt Jeroen dan is het de bedoeling dat je dit toont. Wat je nu toont, slechts Ad Hominem aanvallen, toont slechts je zwakte.

  Like

 3. Drentse Fryske zegt:

  Je doet het uitstekend Wim. En de twee bovenstaande foto’s ? Niét dezelfde man, nooit een keer !! Ik blijf er bij, en de nodige met mij. Neus, kaaklijn, oren, oogwal-lijn zijn geheel anders, zelfs een pienter kind van tien zou het nog kunnen zien. Schei toch uit met die nonsens. Really…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s