OM Rapport Ali H. debunked (deel 5)

Dit is een vervolg op deel 4. Als u net binnenkomt als lezer, begint u dan met deel 1.

Kan de medegedetineerde van Veldman misschien de Ali zijn die zij zoeken, vragen de rechercheurs zich af? Via Interpol in Oslo wordt een en ander helder.

De asielzoeker is sinds 1998 in Noorwegen. Hij zou daar eerder meisjes hebben lastig gevallen en met een mes mensen hebben bedreigd. Op 19 mei 1999 is hij veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf – en vier maanden voorwaardelijk – voor mishandeling, bedreiging en vernieling. Op 2 augustus 1999 komt hij vrij op voorwaarde dat hij zich dagelijks bij de politie meldt. Dat doet hij trouw, aldus de Noorse autoriteiten.

Inmiddels, anno 2013, zijn de volgende elementen uit Gerrit’s verhaal glashelder geworden:

– Er zit bij Gerrit Veldman in de gevangenis een korte gedrongen Irakees van ongeveer 26 jaar, precies volgens het opsporingssignalement van Justitie.

– De man spreekt nauwelijks Nederlands en gebrekkig Engels, precies zoals andere getuigen die Ali uit Kollum kenden, ook zeggen.

– De man is een asielzoeker.

– Hij heeft in Nederland gewoond, blijkens zijn adressenboekje in de omgeving van Kollum.

– Zijn voornaam is Ali.

– Hij is blijkens zijn papieren rond 5 mei 1999 naar Noorwegen gekomen

– Hij wordt schuchter en ontwijkend wanneer hij beseft dat Veldman en Holleboom Nederlanders zijn en lastige vragen beginnen te stellen.

– Later herkennen Veldman en zijn Rode Kruis consultant Anton Holleboom hem van de opsporingsfoto.

Hoe groot is nu de kans dat dit een andere Irakese asielzoeker die sinds de moord uit het AZC Kollum is verdwenen? Je zou toch verwachten dat het OM meteen in het vliegtuig springt om zich ervan te vergewissen of dit al of niet de man is die zij zogenaamd zoeken?  Precies zoals zij ook hebben gedaan om later in diezelde maand augustus een verkeerde Ali Hassan in Turkije te arresteren, en weer  een maand later de (volgens het OM) juiste Ali Hassan in Turkije te arresteren en zijn DNA af te nemen. Beide arrestaties zijn destijds breeduit in de de pers uitgemeten.  Maar nee, in het geval van Gerrit Veldman wordt dit stilgehouden en wil het OM hem en de verdachte niet eens spreken of zien. Laat staan arresteren. In plaats daarvan moeten we geloven dat Interpol even geraadpleegd is, alsmede de al even anonieme “Noorse autoriteiten”. En die zouden “helder” hebben gemaakt dat het niet om de gezochte Ali Hassan ging. Dit verhaal is echter op geen enkele manier te checken. We moeten eenvoudig maar aannemen dat het OM hier de  waarheid vertelt. Iets wat natuurlijk al bijzonder veel gevraagd is, gezien de talloze bewezen leugens die we al eerder uit de koker van het OM hebben opgetekend.

Dat deed hij ook eerder in het asielzoekerscentrum van Lyngdal, kan de directeur aantonen. ,,Hij was iedere dag op het centrum, ook van 30 april op 1 mei 1999.’’ Op 16 augustus 1999 laten de Noorse autoriteiten weten dat de man die naast Veldman in de cel zat, niet Ali Hussein Hassan is maar iemand anders. De Ali die verdween uit het Kollummer asielzoekerscentrum is niet in Noorwegen.

Het OM doet hier net alsof de directeur van Lyngdal al in 1999 is geraadpleegd. Niets is minder waar. De man is pas in 2009 benaderd, niet door Justitie, maar door verslaggeefster Rolien Creton van de Telegraaf. Dit naar aanleiding van de publicaties van de “complotdenkers”. Dit is bekend geworden omdat “complotdenker” Wim Dankaar zelf met de directeur heeft gebeld, tijdens welke gesprekken ook duidelijk werd dat de asielzoeker die bij hem in Lyngdal zat, een heel andere man was dan de Irakees die naast Gerrit Veldman in de cel zat. Deze Irakees had ook nooit aan Gerrit verteld dat hij eerder in hat AZC Lyngdal had gezeten. Integendeel, hij had gezegd dat hij na zijn vrijlating in het asielszoekercentrum Lyngdal zou worden gehuisvest. Als  Justitie in 1999 nu maar Gerrit Veldman zelf had willen opzoeken, dan hadden ze dit ook geweten.

Turkije

Waar is hij dan wel? Op 28 augustus 1999 houdt de Turkse politie op verzoek van de Friese officier van justitie in Istanbul een man aan. Hij heeft dezelfde naam als de gezochte Ali Hussein Hassan, maar uit onder meer een vergelijking van vingerafdrukken blijkt het toch iemand anders te zijn, constateert het rechercheteam. Het onderzoek gaat verder.

Hier geeft het OM toe dat men,  kennelijk zonder gerede aanwijzingen, bereid was om een verkeerde Ali Hussein Hassan aan te houden. De enige aanwijzing was dat deze man ook Ali Hussein Hassan heette, iets wat in Turkije net zoiets is als Piet de Vries in Nederland.  Let wel, dit gebeurt een maand nadat Justitie volgens eigen zeggen alle aanwijzingen over de Ali uit Noorwegen had binnengekregen. Maar die hoefden ze niet te spreken, laat staan aan te houden? Merkt u ook op dat deze eerste, verkeerde Ali zou zijn uitgesloten middels vingerafdrukken. We moeten dus geloven dat er vingerafdrukken van de echte Ali waren. Maar zulke vingerafdrukken komen toch uit een dossier? Hoe kan het dan toch dat Justitie niet de beschikking had over (pas)foto’s  uit dat dossier?

In een extra uitzending van SBS6 verschijnt maandag 30 augustus 1999 voor het eerst de pasfoto van ,,de Irakese asielzoeker, die wordt verdacht van de moord op Marianne Vaatstra: de 26-jarige Ali Hussein Hassan’’. Ook de vriendin van Marianne ziet de opsporingsfoto. Vier maanden na de moord denkt zij dat het gezicht van Ali Hussein Hassan – die langer dan 1.80 meter is – van dezelfde persoon is die zij op Koninginnedag zag: de mollige, korte man met het bierbuikje en de getinte huidskleur die met zijn petje en zonnebril op samen met Feik door Kollum liep.

We hadden reeds eerder geconstateerd dat de opsporingsfoto geen pasfoto is. Hier liegt het OM dus vrolijk verder dat het om een pasfoto zou gaan. U moet namelijk geloven dat het om een pasfoto uit Ali’s AZC dossier gaat. Maar dat dossier was uiteraard direct met de verwijning van Ali zelf, ook zoekgemaakt. Wat dus ook weer de vraag oproept, uit welk dossier Ali’s vingerafdrukken dan kwamen?  Tenzij die vingerafdrukken uit “de grote duim” van Justitie kwamen.  Als klap op de vuurpijl meldt Justitie dan ook nog even dat Aafke, de vriendin van Marianne, in de opsporingsfoto de korte pafferige man herkent die zij op Koninginnedag met Feik in Kollum had zien lopen.  Men haast zich echter te zeggen dat Ali Hassan langer dan 1.80 meter was, dus volgens het OM moet Aafke zich wel vergissen. Dat het OM in haar eigen opsporingsbericht de verdachte Ali omschreef als een ventje met “klein, gedrongen postuur”, wordt hier dan ook wijselijk weggelaten. De vraag is hoe het OM plotseling zo zeker weet dat Ali langer dan 1.80 meter was? Dat zal ongetwijfeld te maken hebben met het feit dat de later aangehouden Ali uit Istanbul, de tweede verkeerde verdachte, langer dan 1.80 meter was. Want dit was eindelijk wel de juiste Ali die gezocht werd, zo wil het OM u nog steeds wijsmaken.

Wordt vervolgd in deel 6

Advertenties

Over Wim Dankbaar

researcher/publicist/ondernemer
Dit bericht werd geplaatst in Joris Demmink, Marianne Vaatstra. Bookmark de permalink .

4 reacties op OM Rapport Ali H. debunked (deel 5)

 1. Reindert Groot zegt:

  Dagblad Trouw, dinsdag 25 april 2017, pagina 12.
  Interview met Jessica Villerius, ook iemand die niet tegen onrecht kan.
  Over een zaak die stinkt.

 2. johnloup zegt:

  Vlgs het OM denkt Aafie dat het gezicht vd lange TV Ali, hetzelfde is als vd man waarvan het OM beweert dat Aafie zei dat ze hem niet kende (en gezien heeft met zonnebril en petje op), en klein en pafferig was.

  Jaja het lijkt wel iets op een klucht van John Lanting.
  Een verhaal dat never nooit in andere onstandigheden als betrouwbaar en bruikbaar zou worden gezien (want natuurlijk binnen de kortste keren onderuit geschoffeld), wordt nu met kunst en vliegwerk aangegrepen om een vergissinkje aan op te hangen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s