Over burgerplichten

Afbeeldingsresultaat voor burgerplichtWe weten allemaal dat het een burgerplicht is om iemand te redden die je ziet verdrinken. Of in elk geval 112 te bellen in plaats van door te lopen. Sommige burgerplichten zijn in de wet vastgelegd:

Vierde afdeeling. Aangiften en klachten

Artikel 160 Kennis dragen van een misdrijf

1.Ieder die kennis draagt van een der misdrijven omschreven in de artikelen 92-110 van het Wetboek van Strafrecht, in Titel VII van het Tweede Boek van dat Wetboek, voor zoover daardoor levensgevaar is veroorzaakt, of in de artikelen 287 tot en met 294 en 296 van dat wetboek, van menschenroof of van verkrachting, is verplicht daarvan onverwijld aangifte te doen bij een opsporingsambtenaar.

2.De bepaling van het eerste lid is niet van toepassing op hem die door de aangifte gevaar zou doen ontstaan voor eene vervolging van zichzelven of van iemand bij wiens vervolging hij zich van het afleggen van getuigenis zou kunnen verschoonen.

3.Evenzoo is ieder die kennis draagt dat iemand gevangen gehouden wordt op eene plaats die niet wettig daarvoor bestemd is, verplicht daarvan onverwijld aangifte te doen bij een opsporingsambtenaar.

Laten we dat nu even toespitsen op Faek Mustafa. Faek was ongewild getuige van misschien wel het meest gepubliceerde misdrijf van Nederland: De verkrachting en moord  op Marianne Vaatstra. Heeft hij zijn burgerplicht gedaan? Ik zeg ja! Want hij heeft het diezelfde ochtend verteld aan de instantie waaraan het moest: De politie. Dit terwijl de burgerplicht voor hem niet eens gold, want hij was destijds geen nederlandse staatsburger maar een asielzoeker.

Faek en Farhad op vakantie in Cuba

Dus Faek valt niets te verwijten in mijn optiek. Hij kan er weinig aan doen dat Justitie vervolgens besloot zijn verhaal in de doofpot te stoppen en de door hem aangewezen moordenaar stiekem het land uit te sluizen. Zeker niet omdat hij van datzelfde Justitie afhankelijk was voor een verblijfsvergunning, die hij kort daarop ook kreeg. Faek ziet wel dat het Justitie is die vervolgens een misdrijf heeft gepleegd, zeker nu Jasper Steringa voor deze moord is veroordeeld, van wie Faek als geen ander weet dat deze niet de verkrachter en moordenaar van Marianne Vaatstra is.  Maar je kunt het hem toch moeilijk kwalijk nemen dat hij dit niet openlijk meldt? Evenmin kun je het zijn beste vriend Farhad Bawar kwalijk nemen, die Faek’s verhaal ook kent.

Nu even naar Wim Dankbaar. Die kent ook Faek’s verhaal. Heeft Wim de burgerplicht om het verhaal van Faek te brengen? Wim heeft een getekende verklaring van Faek en de toezegging (op band) dat Faek het verhaal zal bevestigen als hij moet getuigen onder ede. Maar Wim wordt afgemaakt middels corrupte rechtszaken en Justitie weigert tot nu toe Faek als getuige. Is het dan logisch dat Faek en Farhad, hoe stoer ze er ook uit zien, bang zijn? Willen wij dat “onze” Justitie moordenaars en verkrachters beschermt, een stiekeme vrijgeleide geeft, in plaats van ze op te pakken en te berechten? Willen wij doorlopen als we een kind zien verdrinken?

Tegen alle figuren die mij dagelijks emailen, veelal anoniem, dat ik me zo moet schamen, dat ik een amateur ben, dat mijn kinderen niet trots op me zouden zijn en weet ik wat voor bullshit nog meer, zeg ik: Als je een beetje je best doet, kun je het Faek en Farhad zelf vragen. Zij hebben nog nooit gezegd dat ik bullshit verkondig. En dat pleit voor ze!

Hetzelfde geldt voor Harm Brouwer en Joris Demmink. Maar er is in dit land geen journalist meer te vinden die hen durft te vragen:  Klopt het nou een beetje, waar die Wim Dankbaar u beiden van beschuldigt? Het is toch niet niet niks? Waarom blijft u zich in stilzwijgen hullen? Ik zou het wel weten!  Ontkent u wat hij u aanwrijft?

Nou beste mensen, Joris en Harm zullen het nooit ontkennen, want dan liegen ze. Vandaar dat ze niet reageren, omdat ze kennelijk weten dat het journaille aan hun leiband ligt en dit soort vragen niet durft te stellen. En gelijk hebben ze!

Advertenties

Over Wim Dankbaar

researcher/publicist/ondernemer
Dit bericht werd geplaatst in Joris Demmink, Marianne Vaatstra. Bookmark de permalink .

13 reacties op Over burgerplichten

 1. Cruel Man zegt:

  Ziek Wim, je bent echt ziek!! Meld je zoals de rechter je bevolen heeft in het dichtstbijzijnde GGZ en laat je behandelen, op zijn minst onderzoeken!! Das het beste voor je!!

  • C P Rien zegt:

   Dit is schelden en een andere mening hebben. Wim is natuurlijk helemaal niet ziek. Hooguit wat extremer andersdenkend. Wat jij doet is de fascistische reflex hanteren: naar de inrichting met andersdenkenden. Kortom: je bent zelf zieker en nog karakterloos ook.

  • N.E. Derlander zegt:

   @Cruel Man

   “Ziek Wim, je bent echt ziek!!”.

   Cruel Man, u vindt zichzelf geweldig begrijp ik uit uw argumentloze opmerking!! Maar bent u ook zo een geweldig Goedmens?? Oordeel niet, opdat gij niet beoordeeld worde!!

 2. geen02 zegt:

  Faek was ongewild getuige van misschien wel het meest gepubliceerde misdrijf van Nederland: De verkrachting en moord op Marianne Vaatstra.

  Nietes, beste Wim.

  • C P Rien zegt:

   Kan best dat je gelijk hebt. Zullen we even afwachten of kun je je emoties niet tot die tijd beheersen. Kan best hoor. Is wat zwakjes maar vooruit. Niet ieder mens is geschikt voor het moderne leven.

  • N.E. Derlander zegt:

   @geen02

   “Faek was ongewild getuige van misschien wel het meest gepubliceerde misdrijf van Nederland: De verkrachting en moord op Marianne Vaatstra.

   Nietes, beste Wim”.

   geen02, ik zeg welles Wim, omdat de argumenten van Wim mij eerder overtuigen, dan de door Wim weerlegde argumenten waar u kennelijk achter staat.

 3. whtever zegt:

  Wim heeft een getekende verklaring van Faek en de toezegging (op band) dat Faek het verhaal zal bevestigen als hij moet getuigen onder ede.

  Nope.
  Wim heeft dus GEEN getekende verklaring van Faek waarin Faek het verhaal dat Wim geloven horen bevestigt.
  Wim heeft ook geen opname op band waar Faek bevestigt dat ie het verhaal dat Wim wil geloven zal bevestigen als ie zou moeten getuigen.

  Wim doet gewoon weer een Hanszmauritzje en belooft dingen die ie niet waar kan maken. Precies dezelfde bluf die nu al 4 jaar duurt. Niemand in de grotemensenwereld trapt erin.

  • C P Rien zegt:

   Grotemensenwereld. Pff. Wedden dat je niet boven havo uitkomt. Dat is al bijna dierenwereld. Los van het feit dat je mening respectabel is. Maar een wetenschapper ben je niet: die houdt altijd rekening met het feit dat de ander gelijk kan hebben. Daarin was Wim milder want die durfde na de arrestatie van de sperma boer openlijk te twijfelen.

 4. Meret zegt:

  Normaal ken ik Wim als iemand die dicht bij de feiten blijft, dus ik geloof hem over de handtekening van Faek. Maar het zou wel mooi zijn als we hier een scan van de verklaring met handtekening kunnen zien. Dat kan de zaak niet schaden lijkt mij.

  • Wim Dankbaar zegt:

   Als ik geen handtekening van Faek zou hebben, zou ik het dan durven zeggen? Ben ik zo stom?

   Ik heb nog veel meer dan een handtekening van Faek. Die verklaringen liggen nu ook bij Justitie.

   Waarom denk je dat Harm Brouwer niet reageert? Waarom denk je dat ik niet meer hoef op te draven voor een verhoor over een nieuwe aangifte van Wolfgang? Waarom wil Wolfgang Feak niet meer aanklagen en als getuige horen?

   Wim

   • Wim Dankbaar zegt:

    Los daarvan: Iedereen die een beetje zijn best doet om de nummers te vinden, kan Faek en Farhad bellen. Autocenter Pendrecht. Iedereen kan hem vragen of het klopt dat hij ongewild getuige is geweest van de moord op Marianne en dit op dezelfde dag aan de politie heeft verteld. Chris Klomp is de laatste die dit wil doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s