De complotdenkers

Luister hier even mee voor een kijkje in het dagelijks leven van die idiote “complotdenkers”.

De krantenberichten waarover onder meer gesproken wordt, vindt u onderstaand:

De Telegraaf, 9 juli 1999:

Asielzoekers bedreigden Marianne. Duo nu spoorloos.  Nieuwe verdenkingen zaak-Vaatstra, door Bart Olmer ZWAAGWESTEINDE, vrijdag.

Justitie en politie zoeken koortsachtig naar twee asielzoekers, die spoorloos zijn verdwenen in de nacht dat Marianne Vaatstra op gruwelijke wijze werd omgebracht.

Volgens officier van justitie Roelof de Graaf is recent duidelijk geworden dat de twee mannen eveneens zijn uitgeweest in de bewuste omgeving in de nacht van de moord. Hun aanwezigheid, maar zeker hun spoorloze verdwijning maakt de mannen zeer interessant voor justitie.

“Ze zijn niet van het ene naar het andere asielcentrum gegaan. De kans is vijftig procent dat het tweetal over de landsgrenzen is vertrokken”, zegt De Graaf.

Pas begin deze week kregen de rechercheurs zekerheid over de werkelijke identiteit van de twee mannen. Dat het duo alsnog wordt gezocht, maakt het wrang dat pas tien dagen na de moord het asielcentrum door de politie is doorzocht.

Het verdwenen duo maakte deel uit van een groep van vier mannen, die Marianne weken voor haar gruwelijk einde met de dood bedreigden in bar ‘Ringo’ in Veenklooster. Een van die jongens maakte een snijgebaar over zijn hals en riep: “We krijgen je nog wel.”.

De ouders Vaatstra zijn verbijsterd. “We hebben zo vaak gezegd dat ze die jongens moesten traceren, maar pas nu zijn ze echt op zoek gegaan. Maar we zitten nu al in de negende week van het onderzoek. Er waren direct al redenen genoeg om hen op te sporen. Voor ons als ouders is dit een bittere pil.”.

Sinds Mariannes dood voldoen de verdwenen mannen niet meer aan hun wekelijkse meldingsplicht bij de vreemdelingenpolitie. Vader Vaatstra beschuldigt de verdwenen mannen niet direct van betrokkenheid, maar is wel zeer argwanend. “Waarom zijn politie en justitie nu wel ineens geinteresseerd in die jongens, terwijl ze hen daarvoor als oninteressant afschilderden?”.

Volgens moeder Vaatstra, die stelliger is, waren de vier jongens al langer dan een jaar absoluut niet te handhaven in de Friese dorpen en op het asielzoekerscentrum. “Ze vielen meisjes lastig, werden door bepaalde horeca geweerd en mochten ook niet meer op de Nederlandse les verschijnen. Als je dit toch allemaal weet, dan hoef je toch niet langer te treuzelen? Die jongens hebben alle tijd gekregen om te vluchten. Die knapen zijn nooit meer te achterhalen.”.

De Telegraaf, 7 augustus 1999:

Politie in Europa zoekt asielzoekers in zaak-Vaatstra door Bart Olmer.

LEEUWARDEN, zaterdag.

Justitie heeft een internationaal signaleringsverzoek uitgevaardigd binnen alle Europese Interpollanden om de twee verdwenen asielzoekers te traceren, die mogelijk betrokken zijn bij de moord op de zestienjarige Marianne Vaatstra uit de Friese plaats Zwaagwesteinde.

Als buitenlandse agenten hen aantreffen ‘bijvoorbeeld bij een autocontrole’, dan wordt het duo dringend geadviseerd zich te melden bij de Nederlandse autoriteiten, aldus parketwoordvoerster Martine Verhaag.

Ook wordt de informatie over hun buitenlandse verblijfplaats doorgespeeld naar het Friese recherchebijstandsteam dat de gruwelijke moord onderzoekt.

Meldingsplicht.

De twee gezochte mannen, van Iraakse afkomst, verdwenen spoorloos na de afschuwelijke moord. Sindsdien voldoen beide mannen niet meer aan hun wekelijkse meldingsplicht bij de Vreemdelingenpolitie. Daardoor hebben ze ook geen recht meer op een uitkering. Justitie zoekt, behalve dit duo, niemand in deze moordzaak.

De mavo-scholiere werd in een weiland gevonden. Ze was seksueel misbruikt en haar keel was doorgesneden. De ouders van Marianne Vaatstra drongen direct na de moord bij justitie aan om de asielzoekers te verhoren, vanwege eerdere delicten van een groep asielzoekers waartoe het verdwenen tweetal behoorde.

Pas negen weken na de start van het onderzoek liet justitie de politie zoeken naar de mannen, toen uit onderzoek bleek dat niet uitgesloten kon worden dat ze waren betrokken bij de moord. Volgens de ouders heeft het duo daardoor alle tijd gehad om het land te verlaten.

Het recherchebijstandsteam werkt nog immer op volle sterkte, met 20 rechercheurs, aan de zaak. Nieuwe aanknopingspunten zijn niet gevonden.

Het voornaamste, en mogelijk enige aanknopingspunt in het slepende moordonderzoek, is het dna-materiaal van de dader dat justitie heeft aangetroffen op Mariannes lichaam. Verhaag: “Als de dader weer zoiets doet, dan zou deze vanwege het erfelijk materiaal tegen de lamp moeten lopen. Dat verwacht en hoopt de politie, maar konden we het maar met honderd procent zekerheid zeggen.”.

Advertenties

Over Wim Dankbaar

researcher/publicist/ondernemer
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op De complotdenkers

 1. hkdh zegt:

  Ik ga er even van uit, dat de volgers van dit item tamelijk goed beseffen hoeveel extra werk en andere moeite justitie op haar nek heeft genomen, met het onoplosbaar maken van dit misdrijf en het stil houden van alle rijksmedewerkers die er iets van hebben meegekregen.

  De druk op het beleid t.a.v. de asielzoekercentra en het gedrag van het COA, was in 1999 redelijk hoog en te Kollum op de rand van ploffen, maar was dit nu voldoende reden om al die jaren de recherche op het verkeerde been te houden ? De strijd voor een permanent centrum in Kollum of omgeving, is immers reeds lang verloren en de druk op de centra een stuk minder geworden.

  De brutaliteit waarmee de vermoedelijk betrokken en ook nagewezen personen (4à5 koerdische iraki en 2 gebruikers van de caravan en het automobiel) zich Hebben vrijgepleit en mensen hebben bedreigd, doet vermoeden dat er meer doelen gediend werden en nog steeds worden, om e.e.a. onder de pet te laten blijven.
  Onwillekeurig denkt men dan aan het Hebben van chantagemiddelen tegenover autoriteiten die vooralsnog beschermd willen of moeten blijven.
  Hierover is echter heel weinig naar buiten gekomen, wellicht m.u.v. het overlijdensbericht van Lutger Dill, hoewel daar geen getuigen en oorzaken bij werden vermeld en de man nu wellicht gewoon verder gaat als Dilger Lut.

  Daarnaast is het nationwide overduidelijk geworden, dat heel het justitieapparaat (rechters, officieren en rechercheurs) de overtuiging blijft aanhangen, dat de openbare orde gediend is met het doofpotten van hun eigen fouten en misdragingen, ook al kost dat vele leugens en vervalsingen.
  Dit gaat ze echter steeds minder goed af en er is een reeks van fouten en misdragingen in het volle licht gekomen, waarbij zij tot hun eigen verbazing moeten hebben gezien, dat de hoofdschuldigen daarvan niet werden ontslagen of gestraft, maar werden gepromoveerd of beloond.
  Ook moet het ze zijn meegevallen, dat de politiek niet hard over ze heen is gevallen, maar de aparte macht die justitie vormt, gewoon blijft respecteren.
  Zelfs als lid van een partij kom je er niet achter of dit gebeurt uit angst of uit formalisme.

  In dat verband is het toch echt opmerkelijk, dat nu ook in de Vaatstra zaak, justitie door de plee mag worden gespoeld door een cold case team. Want als men 13 jaar een keihard 1-dader profiel als alleen zaligmakende zoekrichting heeft gehanteerd en het dossier volledig schoon heeft gehouden van alle andere mogelijkheden, dan zakt men toch echt door de bril, als het een team lukt aan de hand van dit zelfde gemankeerde dossier een totaal ander 1-daderprofiel op te hoesten en dat minstens de snee een theatraal doel diende en de dader mogelijk necrofiel was. Dit opent toch de weg voor een 4-D team om nog enkele malen door te trekken en een 4-D theaterprofiel op de planken te brengen, compleet met enig medeplichtig publiek.

  Blijven toch als belangrijkste vragen:
  – Welke doelen diende de moord op Marianne ?
  – Welke doelen diende het volgen van het dwaalspoor, dat oplossing onmogelijk maakte ?
  – Welke van die doelen is tot op heden ook werkelijk bereikt ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s