Antwoord van en aan de NMA

From: NMa pers [mailto:pers@nmanet.nl]
Sent: maandag 24 januari 2011 11:31
To: Wim Dankbaar
Subject: RE: Vragen ten aanzien van de heer Kalbfleisch

Geachte heer Dankbaar,

Uw mail hebben wij ontvangen en geeft aanleiding tot volgende reactie.

De NMa is de toezichthouder op de concurrentie in Nederland. Daartoe onderzoekt de NMa of bedrijven de Mededingingswet naleven. Voor sectoren waar geen werkzame concurrentie mogelijk is, zoals de energiesector en het openbaar vervoer, maakt de NMa regels waar bedrijven zich aan moeten houden.

De kwestie waar u op doelt heeft, zoals u bekend, geen betrekking op de taak van de NMa. Het spijt mij dan ook u te moeten meedelen dat wij op uw vragen niet kunnen ingaan.

Met vriendelijke groet,

Pauline Gras

woordvoerder NMa

 

From: Wim Dankbaar [mailto:dank@xs4all.nl]
Sent: maandag 24 januari 2011 12:31
To: ‘NMa pers’
Subject: RE: Vragen ten aanzien van de heer Kalbfleisch

Geachte mevrouw Gras,

Dank voor uw reactie, die ik nog minder begrijp dan uw vorige opstelling tegenover de heer Kat.

Hoe kan een in opspraak geraakte voorzitter (o.a. wegens samenzwering,  onrechtmatige benadeling, zeg maar kartelvorming c.q. oneerlijke rechtsgang/concurrentie) geen betrekking hebben op de (geloofwaardige) taak van het NMA?

Waarom kunnen woordvoerders van de NMA niet zeggen wanneer de baas terug van vakantie of zakenreis is?

Is er niemand binnen de NMA die dit kan zeggen?

Met vriendelijke groet en  bij voorbaat dank voor uw spoedige antwoord,

Wim Dankbaar

Verklarende bijlage (Bron Financieel Dagblad 14 januari) :

14 januari 2011 | Het Financieele Dagblad

Van onze redacteur

Amsterdam

Pieter Kalbfleisch, oud-rechter in Den Haag en de topman van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), is in een lastig parket geraakt nu de schrijver van een anonieme tip zich heeft gemeld bij de rechtbank Den Haag. De tipgever heeft belastende informatie over Kalbfleisch gelekt inzake de slepende Chipshol-zaak en blijkt zélf werkzaam te zijn bij de Haagse rechtbank. Dat heeft de president van de Haagse rechtbank, Frits Bakker, per brief laten weten aan de advocaat van Chipshol.

De brief van de rechtbankpresident werpt nieuw licht op de slepende rechtszaken die familie Poot, eigenaar van Chipshol, al jaren uitvecht tegen de Nederlandse Staat. Chipshol bezit belangrijke stukken grond in het Schipholgebied. Volgens familie Poot heeft de luchthaven via vriendjespolitiek bij onder meer de rechterlijke macht geprobeerd de ontwikkelingsplannen van Chipshol tegen te houden. Daarbij zou Kalbfleisch een cruciale rol hebben gespeeld, zo vermoedt Chipshol, door een zaak door te spelen aan de omstreden rechter Hans Westenberg.

Voor Chipshol was dat reden de afgelopen maanden voor de rechter getuigen te horen, onder wie Kalbfleisch. De NMa-topman verklaarde eind november in Utrecht onder ede geen enkele betrokkenheid te hebben gehad bij het conflict tussen familie Poot en de voormalige zakenpartner van Poot, wijlen Harry van Andel. Ook had hij geen contact met Westenberg over de Chipshol-zaak, zei Kalbfleisch.

Volgens de tipgever was Kalbfleisch niet alleen ‘dikke vrienden’ met de broers Harry en Jan Jonathan van Andel, maar deed hij vanuit zijn nevenfuncties daar ook zaken mee. Toen de broers problemen kregen, zouden ze volgens de tipgever Kalbfleisch hebben gevraagd hen te helpen. ‘Omdat P. Kalbfleisch deze zaak zelf vanwege belangenverstrengeling en vriendschap met de heren Van Andel niet kon doen, heeft hij zijn collega en vriendje J.W. Westenberg gevraagd deze zaak als rechter te behandelen en zo is het ook gegaan. Geen haan die daar naar zou kraaien’, schrijft de tipgever.

Kalbfleisch noemde dat verhaal tegenover de rechter ‘kletskoek’. Ook ontkende de NMa-topman bevriend te zijn met Westenberg en Poots rivaal en voormalige zakenpartner Harry van Andel. Wel gaf Kalbfleisch toe via een bijbaan als commissaris bij Vomar betrokken te zijn geweest bij het verwerven van belangen in Chipshol. De NMa-topman zei ook dat hij ten huize van de familie van de veroordeelde vlees- en vastgoedondernemer Eddy de Kroes in Wassenaar een bespreking had met Harry van Andel.

Kalbfleisch’ lezing komt op losse schroeven te staan nu de tipgever zich heeft gemeld. De naam is bekend bij oud-rechtbankpresident Hans Hofhuis, zo schrijft rechtbankpresident Bakker in zijn brief aan de advocaat van Chipshol. De tipgever besloot Hofhuis in vertrouwen te nemen wegens de getuigenverhoren waartoe Chipshol onder meer Westenberg en Kalbfleisch had opgeroepen. Poot wil nu nog meer getuigen horen.

Advertenties

Over Wim Dankbaar

researcher/publicist/ondernemer
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

4 reacties op Antwoord van en aan de NMA

 1. MarcelW zegt:

  Nou,daar sta je dan,een nog nietszeggender antwoord is bijna niet mogenlijk,daardoor wordt deze nietszeggendheid juist veelzeggend.Ik heb er geen verstand van,maar is er via de WOB niet een antwoord af te dwingen of gaat die alleen over documenten/beslissingen?

 2. René Brioul zegt:

  Tja, het is simpel:
  Als je op een vraag geen (goed) antwoord hebt dan geef je gewoon geen antwoord.

  Politici hanteren deze techniek al vele jaren, en ambtenaren krijgen zo te zien ook de smaak te pakken!

 3. René Brioul zegt:

  Wim, je kunt natuurlijk bij de NMA een klacht indienen:

  http://www.nmanet.nl/nederlands/home/Over_de_NMA/Klacht_over_de_NMa/Klachten_over_de_NMa.asp

  Of een klacht indienen bij de club van Verhagen omdat de NMA onder diens politieke verantwoordelijkheid valt…

  De NMa is een uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Economische Zaken en verantwoordelijk voor de uitvoering van de Mededingingswet uit 1998. Sinds 1 juli 2005 is de NMa een zelfstandig bestuursorgaan (ZBO), voor die tijd was de NMa een onderdeel van het ministerie van Economische Zaken. De Minister van Economische Zaken is nog wel politiek verantwoordelijk voor de NMa.

  De NMa moet ervoor zorgen dat het er bij de concurrentie tussen bedrijven in Nederland eerlijk aan toe gaat. Hiertoe heeft ze drie hoofdtaken:
  kartelafspraken bestrijden
  misbruik van economische machtsposities tegengaan
  bepaalde concentraties van bedrijven toetsen

 4. localmc zegt:

  Wanneer de NMa onderzoek doet en malversaties (kartelvorming,monopolies} constateert , legt zij vervolgens boetes op die ten laste van het geproduceerde komen.

  Is dit nu een boete of illegale belasting heffing ?

  Feit volgens mij is dat de personen die dit kartelvorming bekokstooft hebben schijnbaar vrijuit gaan..

  Meelfraude : http://www.youtube.com/watch?v=Pr7S4-EGPSA

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s